Voorbeeldgesprekken
- Home
- Voorbeeldgesprekken
• VOORBEELDGESPREKKEN
Gespreksvoorbeelden uit de dagelijkse prakijk.
Gespreksvoorbeeld 1: Relatietherapie
Een fragment uit één van de gesprekken met Marc (41), medisch specialist en Stephanie (38), docente, uit Zoetermeer. Zij hebben samen twee kinderen, van respectievelijk vijf en twee jaar oud. Ingegaan wordt op het huiswerk naar aanleiding van het gesprek daarvoor. Lees dit fragment.
Gespreksvoorbeeld 2: Relatie redden na vreemdgaan of niet?
Robert (42), ICT-consultant en Selma (39), beleidsmedewerker bij de Rijksoverheid, uit Pijnacker, staan van het ene op het andere moment op het punt te scheiden, maar willen toch kijken of er niet nog een mogelijkheid is hun relatie te redden vanwege, zoals Selma zegt, op dat moment vooral hun drie kinderen van negen, zes en vier jaar. Lees dit fragment.
Gespreksvoorbeeld 3: Individueel relatieadvies
Een fragment uit een gesprek met Patrick (44), zelfstandig ondernemer, die kwam voor een individueel relatieadvies omdat hij het gevoel had in een relatiecrisis te zitten: zelf had hij namelijk het idee zijn vriendin op alle mogelijke manieren te laten zien erg serieus te zijn in en over hun relatie, maar omgekeerd kwam dat gevoel niet zo bij haar over, waardoor ze het steeds meer ging vragen van hem met alle gevolgen van dien. Lees dit fragment.
• Gespreksvoorbeeld 1
Relatietherapie: Marc (41) en Stephanie (38).
Het onderstaande is een fragment uit één van de gesprekken met Marc (54), medisch specialist en Stephanie (52), teamleider in het onderwijs, uit Den Haag. Zij hebben samen twee kinderen, van respectievelijk vijftien en twaalf jaar oud. Ingegaan wordt op het huiswerk naar aanleiding van het gesprek daarvoor.
Michel: Wat de vorige keer bleek is dat jullie beiden op een bepaalde manier iets anders op de eerste plaats hebben staan dan elkaar. En dat wringt in een relatie als je daar niet samen bewust voor gekozen hebt, en dan nog moet dat ook niet al te lang duren. Maar in ieder geval staat bij jou (wijst naar Stephanie) inmiddels je familie bovenaan. En bij jou (wijst naar Marc) is je carrière gaandeweg belangrijker geworden dan je vrouw.
Stephanie: We hebben het daar thuis over gehad en het klopt inderdaad wel. We voelen allebei dat dat zo is en we ons daar niet helemaal goed bij voelen. Maar waarom is dat zo belangrijk?
Michel: Het is zo belangrijk omdat het bij elkaar op de eerste plaats staan een uitvloeisel en daarmee een bewijs vormt van de verbondenheid die je naar elkaar toe hebt of zou moeten hebben. En die verbondenheid is één van de drie hoofdpijlers in partnerrelaties. En in feite staan jullie ook bij elkaar op die eerste plaats. Want als ik concreet aan jullie vraag of je partner het belangrijkste is of je familie / ouders of je carrière, dan zeggen jullie beiden onafhankelijk van elkaar dat je relatie c.q. je partner het belangrijkste is. En dat komt voort uit je gevoel. Maar jullie voelen dat allebei op het moment niet van elkaar. En dat zorgt voor veel afstand.
Stephanie: Oké, maar ik heb juist het gevoel dat ik meer naar mijn familie ben getrokken omdat Marc mij steeds minder belangrijk is gaan vinden. Omdat hij zijn carrière steeds voorrang geeft en onverschillig is naar mij toe, ben ik vervolgens mijn eigen keuzes gaan maken.
Marc: Dat is wat je steeds zegt maar ik ben het daar helemaal niet mee eens. De baan die ik nu heb kost me heel veel tijd, dat is waar. Maar dat hebben we doorgepraat van te voren. En vóórdat ík deze baan kreeg, ging je al steeds meer naar je ouders. Bleef je er ook ineens slapen, soms zelfs met de kinderen.
Stephanie: Dat is omdat ze zover weg wonen. We hebben dat ook steeds overlegd als dat zo uitkwam.
Marc: Maar vroeger deed je dat nooit. Kwam je altijd nog dezelfde avond terug.
Michel: Het is natuurlijk een beetje een kip en ei vraag. Als de één familie prioriteit geeft, creëert dat afstand bij de ander die dan vervolgens carrière prioriteit geeft, waardoor dan weer afstand gecreëerd wordt bij de één, die dan familie nog meer prioriteit gaat geven enzovoort. En andersom kan natuurlijk ook, dat het met prioriteit geven van carrière begonnen is. Maar daarvoor zou je nog een andere kip en ei vraag kunnen stellen dan deze. Eén die denk ik belangrijker is dan de vraag wie begonnen is omdat dat toch altijd een bepaalde mate van interactie is geweest. Maar jullie hebben op dit moment duidelijk een stuk minder intimiteit en verbondenheid naar elkaar dan fijn is, waardoor jullie je afvragen of en zo ja in welke mate je voor de ander nog wel belangrijk bent. En de vraag is nu of jullie – weliswaar met de beste bedoelingen – zijn opgeslokt geweest door familie en carrière, of dat jullie meer afstand zijn gaan nemen van elkaar omdat jullie op elkaar uitgekeken dachten te zijn. In het eerste geval is de afstand gekomen doordat jullie het moeilijk vinden weerstand te bieden aan die familie en carrière en niet voor je eigen prioriteiten hebt kunnen kiezen. In het tweede geval waren jullie al eerder uit elkaar aan het groeien en zijn jullie ieder gewoon andere dingen op de eerste plaats gaan zetten in plaats van elkaar. Welk het van de twee is, of dat het om een combinatie blijkt te gaan, is een vraag die we in het vervolg moeten beantwoorden.
Marc en Stephanie stemmen ieder hiermee in.
Michel: Ik wil graag nog wat anders weten. Net zei je (kijkt naar Stephanie) dat Marc onverschillig is naar jou toe. Wat bedoel je daar precies mee?
Stephanie: Nou, precies dat. Het interesseert hem nauwelijks wat ik doe of niet doe. Dat zegt hij zelf, en nog vaak ook.
Marc: Dat is helemaal niet waar, Ten eerste interesseert het me wel wat je doet, en ten tweede heb ik dat ook nooit gezegd.
Michel: (vraagt aan Stephanie) Kun je misschien een voorbeeld geven van dat hij dat heeft gezegd?
Stephanie: Ja, twee dagen geleden nog, ’s avonds. Ik zei dat ik er over dacht met (…., vriendin) een weekend naar Antwerpen te gaan en vroeg Marc of dat eventueel goed was wat hem betrof. En hij zei toen dat het hem helemaal niets uitmaakte of ik dat deed (is stil, eindigt licht geëmotioneerd).
Marc: (geagiteerd) Ja, dat klopte ook. Het maakte me ook niets uit, ga jij je gang maar. Als jij weg wilt, met vriendinnen of zo, moet je dat doen. En een weekend naar Antwerpen, leuk! En in plaats van dat je zei dat je dat deed, zei je dat het al niet meer hoefde.
Michel: Ik hoor jou zeggen, Marc, dat als Stephanie weg wil, met vriendinnen uit of zo, ze dat moet doen. Wat ik daaruit proef is dat je bedoelt ‘ik laat je vrij om te doen wat je wilt doen’. En terecht natuurlijk. Maar ik zag jou, Stephanie, daar een bepaalde reactie op geven in emotionele zin. Ik kan me dat voorstellen, als je het gevoel krijgt dat zijn reactie door onverschilligheid komt. Maar dat is niet het geval, er straalt juist liefde en respect vanuit. Wat Marc eigenlijk bedoelt, is dat je geen verantwoording aan hem schuldig bent. Eigenlijk geeft hij je daar een stuk ruimte in vanuit het respect dat je recht hebt op die ruimte en hij je die ruimte ook gunt. Omdat het bij jou overkomt als onverschilligheid, is dat niet leuk natuurlijk. Maakt jouw reactie dat het ook niet hoeft dan ook begrijpelijk. Maar het betekent in de praktijk dat jullie hierdoor weer meer afstand kregen. Terwijl het eigenlijk eerder iets positiefs had moeten opleveren. Zo zie je maar, dat iets vaak voor tweeërlei uitleg vatbaar is, een fijne en een niet fijne uitleg. En dat het eigenlijk niet zo zeer de woorden zelf zijn die de uitleg geven, maar meer de bedoeling, de intentie daarachter. Eigenlijk is dat wel een goede les dan. Want als je er vanuit gaat dat je allebei de relatie wilt en die nu ook wilt redden, dan betekent dat dat de ander per definitie niet uit is om je te krenken of pijn te doen of wat dan ook. En dat betekent dat als er iets gebeurt waardoor dat wel zo’n gevoel geeft dat dat dan niet voor niets is: je gevoel zegt immers niet voor niets dat het zeer doet. Maar waarschijnlijk is de intentie van je partner anders geweest dan dat je zelf eruit hebt gehaald. Dus moet je samen, of met hulp, proberen die intentie te zoeken, waarbij de gouden regel is: zolang je die intentie niet hebt gevonden, heb je niet goed genoeg gezocht.
Het gesprek gaat door, en komt terug op de familie op de eerste plaats versus de carrière, en dat beiden eigenlijk elkaar op de eerste plaats willen hebben.
Stephanie: Maar wat zou dat dan concreet betekenen? Ik wil Marc bovenaan hebben staan, niet mijn ouders. Maar hoe laat ik dat dan zien als hij me niet gelooft? Ik kan toch moeilijk het contact met ze verbreken. Dat wil ik ook niet.
Marc: Nee, dat zou ik ook niet willen. Je hebt veel te goed contact met ze. Ik weet ook dat je ze heel graag ziet.
Michel: Wat je moet beseffen (kijkt naar Stephanie) is dat je partner het bewondert bij jou dat je zo’n goed contact hebt met je familie. Dat die weet en voelt dat er ook hele warme elementen in dat contact zitten. Het is daarom niet slecht wat er gebeurt, het is alleen te veel. Te ver doorgeschoten als het ware. En dat maakt dat je partner die nummer één plek niet meer voor 100% in zijn gevoel heeft zitten. Dat betekent niet dat je het contact met je ouders hoeft te verbreken. Maar je bent wel over de grens heen gegaan in de mate waarin je dat contact hebt laten prevaleren boven dat met je partner en in die zin moet je terug. Grenzen aangeven aan je ouders ook misschien wat ze kunnen verwachten in hoeveel weekenden per maand je hun kant op komt. Misschien betekent dat dat je tijdelijk daarin hard moet zijn omdat je te ver doorgeschoten bent.
Stephanie: Oké, maar wanneer weet ik dan of het genoeg is?
Michel: Dat weet Marc, of liever gezegd zijn gevoel weet dat. Dus vraag hem wat zijn gevoel is en hoe je hem het gevoel weer kunt teruggeven dat hij op nummer één staat.
Stephanie: Oké, dat wil ik wel proberen. Zien hoe dat gaat.
Marc: Ja, dat lijkt mij ook zinvol, goed om te proberen.
Michel: De familie is natuurlijk maar de ene kant, aan de andere kant is er een soortgelijk proces en die gaat over de carrière van jou, Marc. Want je vrouw heeft aan de ene kant bewondering dat je zo carrière aan het maken bent, anderzijds heeft ze niet meer het gevoel dat zij op nummer één staat. Ze heeft het gevoel dat je carrière belangrijker is dan zijzelf. Dat is op zich niet jouw gevoel, want ik heb je horen zeggen dat zij en je gezin de belangrijksten zijn, dat je het eigenlijk daarvoor allemaal doet. Maar zij voelt dat niet meer. Dus is het aan jou haar met haar hulp dat gevoel terug te geven. Vraag haar dus hoe je dat kunt bewijzen.
Zowel Marc als Stephanie stemmen hiermee in.
Michel: Goed. Wat dan ook nog belangrijk is, is dat jullie geen van tweeën meer gewend zijn om op de eerste plaats te staan. En het kan zijn dat je gevoel zegt dat de kans heel klein is dat dat echt weer gaat gebeuren. Daardoor kan je gevoel de neiging hebben om genoegen te nemen met een half bewijs, of willen proberen uit veiligheid om voor het vertrouwde te kiezen. Dat is aan de buitenkant een goede keus, maar als je op een dieper niveau kijkt is dat geen goede keus. Want jullie gevoel heeft echt dat stuk bewijs nodig en gevoel is heel streng daarin. Niet 100% op nummer één is niet een beetje wel op nummer één en een beetje niet, maar gewoon niet. Wees dus beducht allebei dat je te snel tegen de ander zegt dat het bewijs wel weer geleverd is. Beter te zwaar geleverd dan te licht, het gaat erom dat jullie gevoel echt tevreden wordt gesteld.
Het gesprek gaat dan nog even door, en wordt op een gegeven moment afgerond, met de opdrachten die uit het gesprek voortvloeien. Na nog enkele gesprekken, waaronder ook een paar individuele, konden Marc en Stephanie hun relatietherapietraject succesvol afsluiten.
• Ruim 25 jaar ervaring.
Al ruim 25 jaar adviseert en begeleidt drs. Michel Modde cliënten met zowel persoonlijke als professionele relatieproblemen.
• De 1e ‘relatiepsycholoog’.
Bij het starten van zijn praktijk heeft Michel de term ‘Relatiepsycholoog’ in het leven geroepen, die ondertussen breed is opgepakt binnen de gehele branche.
• Zelfstandig bedrijfspand.
Als één van de weinige therapeuten beschikt drs. Michel Modde sinds ruim 10 jaar over een eigen praktijkpand waarin hij zijn cliënten ontvangt.
• Gespreksvoorbeeld 2
Relatie redden na vreemdgaan of niet? Robert (42) en Selma (39).
Robert (42), ICT-consultant en Selma (39), beleidsmedewerker bij de Rijksoverheid, uit Pijnacker, staan van het ene op het andere moment op het punt te scheiden, maar willen toch kijken of er niet nog een mogelijkheid is hun relatie te redden vanwege, zoals Selma zegt, op dat moment vooral hun drie kinderen van negen, zes en vier jaar. Directe aanleiding voor de ontstane crisis is het uitkomen van een verhouding van Robert met de moeder van een vriendje van hun middelste kind. Deze relatie blijkt enige tijd aan de gang te zijn (geweest), terwijl Selma dat pas afgelopen zondag heeft ontdekt. Meteen daarna is de crisis ontstaan. Het onderstaande fragment komt uit het eerste gesprek, dat vier dagen na die zondag plaatsvond.
Michel (kijkt Robert aan): Dus als ik het goed begrijp is de situatie nu zo dat jij nadat het zondag is uitgekomen vrijwel direct uit huis bent gegaan, en dat jullie elkaar sinds dat moment nauwelijks meer hebben gesproken en je sinds zondag ook helemaal niet meer thuis bent geweest?
Robert: Ja, dat klopt. Selma heeft me direct het huis uitgezet en wil ook niet dat ik daar kom.
Michel: O? Maar hoe kan dat, het is toch jullie gezamenlijke huis? Of staat het alleen op jouw naam? (kijkt Selma aan, maar die kijkt weg. Robert wacht even en neemt dan weer het woord.)
Robert: Nee, het huis is van ons samen. Maar Selma was zo boos zondag, dat ik maar ben weggegaan toen ze dat wilde om het allemaal niet nog erger te maken voor onze kinderen. (Zwijgt verder, en kijkt naar de grond.)
Michel: Ik begrijp het. Die dingen kunnen inderdaad soms zo gaan als de emoties zo hoog oplopen. Maar dat mag alleen niet voor onbepaalde tijd zo blijven. Want niet alleen heeft strikt genomen geen van jullie tweeën natuurlijk het recht de ander zomaar uit huis te zetten, maar deze situatie betekent dus ook dat jullie kinderen Robert dan ook al vier dagen niet hebben gezien, klopt dat? Want dat is natuurlijk best wel heel heftig voor ze, om niet te zeggen potentieel traumatisch, om één van hun ouders zomaar van de één op de andere dag niet meer te zien. Dus denk ik dat we daar in dit gesprek in ieder geval een oplossing voor zouden moeten vinden. Zijn jullie het daarmee in beginsel eens? (Michel kijkt vooral Selma aan, maar die kijkt weg. Het blijft even stil, dan antwoordt Robert).
Robert: Ja, ik ben blij dat je dit zegt, want het voelt allemaal heel onveilig zo en vooral ook heel oneerlijk. Ik heb het gevoel dat ik zomaar van het ene op het andere moment een soort tweederangs ouder geworden ben. En dat Selma eigenlijk alles kan bepalen wat de kinderen betreft als puntje bij paaltje komt.
Michel: Ja, dat begrijp ik. En op zich horen zulke dingen natuurlijk niet, maar zoals ik al zei, kan het in een crisis zoals jullie die nu ineens onverwacht doormaken ineens heel erg oplopen. Er komen van beide kanten nu eenmaal veel emoties vrij en als je dan niet heel goed oppast samen is het bijna een kwestie van tijd in een aantal situaties dat een spiraal ontstaat die steeds meer verhardt.
Robert knikt instemmend, maar Selma reageert niet, kijkt nog steeds weg.
Michel: En wel even voor de duidelijkheid, Robert, uit huis gezet worden en je kinderen zomaar niet meer zien, hoort niet zoals ik al zei, maar datzelfde geldt natuurlijk voor een verhouding aangaan, dat hoort ook niet. Maar daar gaat het nu niet om. Zowel de verhouding als de gebeurtenissen van de afgelopen dagen zijn niet meer ongedaan te maken. Dus die dingen zijn gewoon nu een gegeven, daar heb je geen invloed meer op. Maar hoe jullie ermee omgaan vanaf nu wel. En dan moet je allereerst onderscheid maken tussen jullie partnerrelatie en de invloed op jullie kinderen. En wat dat laatste betreft kan ik me niet voorstellen dat één van jullie meer nadeel voor jullie kinderen zou willen dan dat dit al onherroepelijk heeft gehad en nog gaat hebben, zijn jullie het daar beiden mee eens? (kijkt beiden nadrukkelijk aan, waarop Selma nu reageert.)
Selma: Ja, natuurlijk. Ik was inderdaad zo boos toen ik het ontdekte zondag dat ik niet meer kon denken. Ik wist alleen dat Robert weg moest. Maar het kan inderdaad niet zo blijven, ze vragen naar hem en we moeten straks daarover afspraken maken. Misschien kan één van de kinderen bij mij in bed komen zo lang we dingen moeten regelen, of dat we rouleren in huis of zo. Ik heb daar verder nog niet over nagedacht.
Michel: Dat snap ik, dat zou ook wel erg vroeg geweest zijn om daarover na te denken. Maar laten we dit even parkeren en het over de verhouding zelf hebben. Want allereerst kan ik me natuurlijk voorstellen dat het een grote klap is om ineens te ontdekken dat er een ander is.
Selma (barst nu los): Ik kan er nog steeds niet over uit. Het ging niet goed tussen ons, dat ging het al een hele tijd niet. Alleen dat hij het dan aanlegt met háár en het dan al die tijd voor me verborgen houdt, dat begrijp ik niet en dat wil ik ook niet begrijpen.
Michel: Ja, dat begrijp ik. Want eigenlijk spelen er twee dingen in zo’n situatie. Enerzijds het feit dat je partner verliefd wordt op iemand anders. En anderzijds dat hij of zij het niet zegt en dat de relatie maar door blijft gaan, achter je rug om. En dat laatste is voor veel mensen eigenlijk nog veel erger dan het eerste. Verliefd worden overkomt een mens en daar kun je dus eigenlijk weinig aan doen. Maar wat je er vervolgens feitelijk mee doet, dáár heb je wel invloed op. En door het dan verborgen te houden, geef je eigenlijk je partner het gevoel dat je hem of haar verraadt. Toch is dat vaak niet de bedoeling cq de reden geweest waarom het niet eerder verteld is…Waarom heb je het niet eerder verteld, Robert (kijkt naar Robert).
Robert (reageert niet meteen, kijkt eerst een beetje voor zich uit): En dan? Als ik het eerder had gezegd, misschien had ze me dan ook wel het huis uitgezet en gezegd dat ik mijn kinderen niet meer mocht zien. Ik hoopte eigenlijk dat het vanzelf over zou gaan, de eerste tijd, zoals het ook was begonnen. En ik dacht ook dat dat zo zou gaan, want ik heb me er vanaf het begin af aan niet prettig bij gevoeld. Het lukte alleen op de één of andere manier niet er een punt achter te zetten, dus het duurde en duurde maar en ging eigenlijk steeds verder. En tegelijk durfde ik het steeds minder aan Selma te vertellen, want ik was niet alleen bang voor haar reactie, maar ik hield ook van haar en ik wilde haar geen pijn doen.
Michel: (ziet dat Selma over de woorden van Robert nadenkt en zegt tegen hem): Eigenlijk heb je voor zachte heelmeester gespeeld. Het willen uitstellen c.q. niet willen vertellen lijkt op zich vanuit redelijk goede bedoelingen: dat je bang was dat het consequenties zou hebben voor het contact met je kinderen en dat je je vrouw geen pijn wilde doen. En daarnaast hoopte je dat het vanzelf weg zou gaan, zoals je zegt – precies zoals het ook was begonnen, oftewel ‘vanzelf’. Dat is een vorm van struisvogelpolitiek die je ook vaak in dit soort situaties terug ziet komen, en eigenlijk in het hele leven, kijk maar bij politieke besluitvorming rondom tal van zaken. Begrijp ik op zich allemaal dus wel, alleen – het ging niet vanzelf weg en je hebt het allemaal veel erger gemaakt daardoor.
Robert: Dat heb ik me inmiddels ook gerealiseerd. Alleen toen niet. Echt niet.
(Het is stil, beiden zwijgen).
Michel (tegen Selma): Heeft Robert wel eens sorry gezegd, voor het feit dat hij het niet eerder heeft gezegd?
Selma: Nee, nooit.
Michel (tegen Robert): Misschien moet je daar dan eens mee beginnen. Fout toegegeven is half vergeven, zegt het spreekwoord. En als je geen sorry hebt gezegd is dat misschien toch de start want dat is in ieder geval de erkenning van het feit dat het niet goed is gegaan, hoe je ermee om bent gegaan.
Robert (reageert meteen): Dat wil ik wel doen. (draait zich half naar Selma). Het spijt me dat ik zo gedaan heb. Ik had het eerder moeten doen, eerder met je moeten bespreken. Meteen toen het begon.
Selma (kijkt Robert aan): Dat is zo (zwijgt verder, Robert zegt ook niets meer).
Michel: Oké, zoals gezegd, fout toegegeven is half vergeven. Maar dat is dan pas de helft en ook alleen maar voor hoe je met die verliefdheid bent omgegaan. Ik denk dat de andere helft van hoe je er mee bent omgegaan vergeven lastiger is, als dat al lukt, maar daarover straks. Eerst het verliefd worden zelf.
Het gesprek gaat verder. Aan de hand van de relatiecirkel legt Michel vervolgens uit waaròm verliefd worden iets is wat een mens overkomt en waarom ook ‘een derde in de relatie’ eerder het gevòlg is van een relatieprobleem tussen partners dan dat die derde zèlf het probleem is. Ook komt aan bod welke wegen er bestaan om uit de huidige impasse te komen. Aangezien beiden toch niet impulsief ‘zomaar’ de stekker uit hun relatie willen trekken, wordt besloten tot het zogenoemde voortraject, een drietal gesprekken om de basis van de relatiepatronen en -dynamiek in kaart te brengen. Daarnaast wordt afgesproken tijdens het voortraject ook apart aandacht te besteden aan hoe de andere helft van de ‘fout van de verhouding’ door Robert mogelijk zou kunnen worden goedgemaakt. Het gesprek eindigt met afspraken over het op korte termijn weer in één huis gaan wonen en afspraken rondom het te voeren gezamenlijke beleid naar de kinderen toe over de afgelopen dagen, waarna een nieuwe afspraak wordt gemaakt.
Naschrift: al met al bleken de problemen niet in een handomdraai te kunnen worden opgelost, maar omdat beiden volhielden en in het relatietherapietraject dat volgde op het voortraject hun best deden expliciet voor de ander te kiezen, konden Selma en Robert deze fase na een aantal maanden achter zich laten en hun blik met hernieuwd vertrouwen op de toekomst richten.
• Gespreksvoorbeeld 3
Individueel relatieadvies: Patrick (44).
Het onderstaande is een fragment uit een gesprek met Patrick, een 44 jarige zelfstandig ondernemer met een eigen adviesbureau in Wassenaar. Deze kwam voor een individueel relatieadvies omdat hij het gevoel had in een relatiecrisis te zitten: zelf had hij namelijk het idee zijn vriendin op alle mogelijke manieren te laten zien erg serieus te zijn in en over hun relatie, maar omgekeerd kwam dat gevoel niet zo bij haar over, waardoor ze het steeds meer ging vragen van hem met alle gevolgen van dien.
Michel: Dus eigenlijk is de crisis in je gevoel dat het steeds moeilijker wordt om haar het gevoel te geven dat je serieus bent in jullie relatie, of eigenlijk dat je echt van haar houdt, in plaats van steeds makkelijker. Waarom is dat dan denk je?
Patrick: Ze is me steeds meer aan het claimen, wil steeds meer van me. En daarmee geeft ze me steeds minder ruimte. En als ik daar dan voorzichtig over wil praten, wordt ze boos.
Michel: Ja, dat begrijp ik wel. Ze voelt ergens dat je gelijk hebt en dat is niet leuk voor haar. Bovendien is het gevoel te moeten claimen ook niet prettig. Dus je houdt haar een spiegel voor op het moment dat je dat doet en dat doet pijn. Kun je er dan later wel over praten, als het weer wat rustiger is?
Patrick: Nee, eigenlijk niet. We hebben het wel geprobeerd, maar ze wordt steeds eerst emotioneel en vervolgens maken we ruzie. Want het geeft mij ook steeds een rotgevoel omdat ik telkens denk dat ik tekort schiet. Maar ik ga me daardoor steeds meer terugtrekken waardoor ik het steeds moeilijker vind haar te geven wat ze van me verlangt. Want het is toch te weinig, ik kan het toch niet goed doen. Ze is bijna 10 jaar jonger dan ik, maar ik vind haar erg veeleisend op het moment.
Michel: En dat voelt zij weer natuurlijk, dat je geneigd bent minder te geven. En omdat zij denkt dat dat komt doordat je niet meer zo betrokken bent, probeert ze weer meer zekerheid daarin te krijgen van je waardoor ze je weer gaat overvragen.
Patrick: Juist. En in die vicieuze cirkel zitten we nu, en die wordt steeds kleiner. Vandaag of morgen barst de bom op deze manier, want zo langzamerhand wil ik het ook steeds minder. Niet op deze manier in ieder geval. Dus hoe kom ik hieruit? Want ik houd echt van haar.
Michel: Ja, als je het toch niet goed kunt doen, houdt het op een gegeven moment natuurlijk op. Maar ik denk dat er misschien wel een oplossingsrichting te vinden is. Komt het voor dat je verbaasd bent over de bevestiging die ze van je vraagt?
Patrick: Ja, dat herken ik wel. Ze kan me soms het gevoel geven dat ze zich afvraagt of ik wel van haar houd en zo, terwijl dat dan voor mij totaal niet aan de orde is. Voor mij is het dan een gegeven dat het goed is tussen ons, terwijl zij me dan het gevoel kan geven dat ze oprecht denkt dat het omgekeerde bij mij het geval is.
Michel: Ik denk dat je het zo moet zien. Je zou kunnen zeggen dat je vriendin een soort emmertje bij zich heeft dat gevuld is met zelfrespect, eigenwaarde enzovoort. Eigenlijk heeft iedereen zo’n emmertje, zou je kunnen zeggen. Alleen in haar emmertje zit een gaatje waardoor die zelfrespect en eigenwaarde weglopen. Bij iedereen verdampt het wat. Maar niet iedereen heeft een gaatje. Dus bij mensen zonder gaatje zit een balans. Bij jouw vriendin lopen die zelfrespect en eigenwaarde door dat gaatje weg en ze is eigenlijk een beetje afhankelijk van jou om dat weer gevuld te krijgen op een bepaalde manier. En wat er nu gebeurt is dat op het moment dat het onder een bepaald niveau komt in dat emmertje, ze voelt dat het niveau te laag gaat staan. Dat gaat dan vervolgens natuurlijk wringen bij haar en dat doet dan zeer. Dus komt ze op dat moment bij jou. En wat ze dan wil is dat je het niveau in haar emmertje aanvult. Dat doe je niet automatisch omdat jij je niet bewust bent van het feit dat het peil in haar emmertje te laag staat. Maar daardoor gaat zij het opeisen of claimen of indirect om vragen of wat ze dan ook doet. Jij ervaart dat op dat moment als een vorm van dwang wat als logisch gevolg heeft dat je een stap naar achter gaat, waardoor het niveau in haar emmertje vervolgens nog sneller zakt, waardoor het nog meer pijn doet, waardoor ze het nog meer gaat of eigenlijk moet opeisen. Dat is dan eigenlijk een soort spiraal, een vicieuze cirkel waarin jullie terecht komen, die steeds kleiner wordt natuurlijk. En ja dan heb je op een gegeven moment grote ruzie.
Patrick: Ja, ik begrijp wat je bedoelt. Zo gaat het precies. Maar wat doe ik er dan aan? Hoe kan zij of ik dat gaatje in dat emmertje vullen?
Michel: Ik denk dat ten eerste belangrijk is voor je om te beseffen dat haar systeem zo werkt. Dat je tijdig dat emmertje moet vullen en ook gevuld moet houden. Je hebt daarbij de neiging te kiezen om er in één klap heel veel bij te willen vullen, maar dat heeft geen zin. Als het gevuld is, is het gevuld, en doe je er dan nog meer bij, dan stroomt het als het ware over, er wordt niet echt een reserve opgebouwd. Dat betekent dat je in plaats van heel veel in één keer, beter kunt kiezen om vaker te vullen, maar dan minder per keer. Oftewel als je dezelfde hoeveelheid energie besteedt maar die op een andere manier aanwendt, kun je haar meer het gevoel geven dat je van haar houdt dan je nu doet. Gewoon door vaker iets te doen, maar dan iets wat minder energie kost. Oftewel haar een appje sturen of een keer bellen overdag geeft haar ook een goed gevoel, je hoeft helemaal niet elke keer een berg daarvoor te verzetten of zo.
Patrick: Ik begrijp wat je bedoelt, ik zal het proberen. Maar hoe krijg ik dat gaatje in dat emmertje dicht? En waar komt dat vandaan, hoe komt dat gaatje in dat emmertje?
Michel: Hoe het komt, cq ontstaan is zal naar alle waarschijnlijkheid met haar vroege hechtingervaringen te maken hebben, maar hoe precies, dat weet ik natuurlijk ook niet zo één, twee, drie. Uiteindelijk ken ik je vriendin niet, ik reageer op wat jij zegt over haar en op hoe jullie relatie qua dynamiek op me over komt. Het zou zinvol zijn dit eens met haar te bespreken, kijken of ze zich hierin herkent. Als dat niet zo is, ben je terug bij af en dan hoor ik je wel weer. En als ze zich wel hierin herkent vindt ze het misschien zinvol te kijken hoe het komt dat er een bepaalde afhankelijkheid bij haar bestaat die jij moet invullen, en of ze niet een manier kan vinden om dat zelf te doen, of zo duidelijk mogelijk naar jou toe te worden om te zorgen dat jij dat invult op een zo efficiënt mogelijke manier. En omgekeerd is dan natuurlijk ook de vraag wat het jou oplevert dat ze van jou afhankelijk is, hoe het komt dat jij haar uitgekozen hebt. Ook dat is iets wat je een keer met haar zou kunnen bespreken. Hoe meer je daarin opengooit met elkaar, hoe beter het op de lange termijn voor jullie allebei is.
Het gesprek ging nog even door waarna werd afgerond. Patrick ging naar huis en mailde een week later dat ze een goed gesprek hadden gehad samen en dat het ineens veel beter ging. Nog een tijdje later mailde zijn vriendin me omdat ze ook graag zelf een gesprek wilde. Aldus geschiedde, waarna ze daarna samen kwamen om middels een relatietherapie traject de puntjes op de i te zetten in hun relatie. Iets meer dan een jaar na afloop daarvan kreeg ik een geboortekaartje van hun eerste kind.
• Drs. Michel Modde – relatiepsycholoog met ruim 25 jaar ervaring
Wilt u de positieve energie uit uw relatie weer terugkrijgen?
Los uw impasse dan op door relatietherapie en/of -advies.