Relatietherapie of mediation?

Relatietherapie heeft als doel de relatie te redden om het samen weer leuk te krijgen, terwijl mediation als doel heeft zo goed mogelijk uit elkaar te gaan - meestal om zo na de scheiding optimaal als ouders te kunnen blijven samenwerken. Om welk van de twee doelen het gaat, bepaalt een stel uiteraard zelf. Maar wat nu als de één geneigd is de relatie te willen redden terwijl de ander juist geneigd is uit elkaar te willen, wat dan?

In het algemeen zou in zo'n situatie dan natuurlijk moeten gelden dat relatietherapie - met het doel de relatie te redden - in beginsel niet mogelijk is. Immers, een relatie heb je met zijn tweeën. Als één van de twee zegt: 'ik wil niet meer en ik wil de relatie (dus) beëindigen', houdt de relatie in principe op te bestaan. Maar om dan met een traject te starten en dat daadwerkelijk meteen 'mediation' te noemen, is in de meeste gevallen voor de partner die nog door wil met de relatie een brug te ver. En daarom ook niet echt zinvol, gegeven dat beide partners indien zij samen minderjarige kinderen hebben, uiteindelijk linksom of rechtsom toch op één lijn dienen te komen.

De oplossing is dan te starten met een zogenoemd tussentraject van twee á drie gesprekken om de relatiedynamiek helder te krijgen (dit is zowel bij relatietherapie als bij mediation een mogelijkheid, waardoor de betreffende gesprekken grotendeels overlappen). In de praktijk blijkt dat dit tussentraject in de meeste gevallen tot gevolg heeft dat de liefde weer voldoende 'wakker' wordt of dat helder wordt dat de liefde is overgegaan. Hierdoor kan afhankelijk van de uitkomst van het tussentraject een definitieve keuze door de partners worden gemaakt voor verdere relatietherapie of mediation.